Tips & Κlicks: Γιατί είναι…άσχημες οι «selfie»;

– Του Μιχάλη Μαγνήσαλη –

Η ιδέα της αυτοφωτογράφισης – επί το ελληνικότερον «Selfie»- είναι τόσο παλιά όσο και οι πρώτες φωτογραφικές μηχανές. Σήμερα με τις σύγχρονες κινητές συσκευές, η επιθυμία να βγάλουμε μια αναμνηστική φωτογραφία όταν είμαστε κάπου μόνοι μας, ή όταν θέλουμε να μη λείπουμε από την ομαδική φωτογραφία της παρέας μας, είναι πιο εύκολο να πραγματοποιηθεί. Όμως φαίνεται ότι εκείνη την ώρα κάτι μας πιάνει και τα κάνουμε λίγο…θάλασσα. Λοξά πλάνα, περίεργες γωνίες λήψης, παραμορφωμένα πρόσωπα, μεγάλες μύτες, ορίζοντες που γέρνουν είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη. Γιατί λοιπόν είναι «άσχημες» οι selfie; Μα…πολύ απλά…επειδή δεν τηρούμε τους κανόνες. Τους ίδιους κανόνες που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν βγάζουμε μια οποιαδήποτε φωτογραφία.

Παραμόρφωση προσώπου. Η κάμερα είναι πολύ κοντά και γέρνει προς τα πίσω.

Στο βιβλίο «Πίσω από τις εικόνες – Η φωτογραφία για όλους» αναφέρονται αναλυτικά τα πέντε βήματα που θα μας οδηγήσουν σε μια όμορφη και σωστή λήψη:

  1. Η σύνθεση του κάδρου (σελ. 11-18).
  2. Η σωστή επιλογή του σημείου εστίασης (σελ. 20-23).
  3. Η σωστή επιλογή του σημείου φωτομέτρησης (σελ. 24-27).
  4. Η ρύθμιση της ισορροπίας του λευκού (white balance) (σελ. 29-30).
  5. Η διαχείριση του φωτισμού φυσικού ή τεχνητού, ή συνδυασμός και των δύο (σελ. 31-39).
Τα πέντε βήματα για μια σωστή λήψη
Η κάμερα γέρνει και είναι πολύ κοντά. Δεν χωράνε οι τρεις μαζί με το λιοντάρι.

Θυμάστε τον Tiramolla; Εκείνο το λαστιχένιο ανθρωπάκι που τέντωνε τα χέρια του ή και ολόκληρο το σώμα του και έφτανε όπου ήθελε; Όταν προσπαθούμε να απομακρύνουμε λίγο περισσότερο την κάμερα και το χέρι μας «δεν πάει άλλο», νιώθουμε θα θέλαμε να είχαμε ικανότητες σαν τις δικές του. Υπάρχουν όμως εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν. Το selfie stick (το λέμε και σελφοκόνταρο) μας βοηθάει να κρατήσουμε την κάμερα σε απόσταση λύνοντας έτσι ένα σημαντικό πρόβλημα.

Λήψη με selfie stick

Τα σύγχρονα selfie sticks διαθέτουν ασύρματη Bluetooth σύνδεση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν τηλεχειριστήρια αν θέλουμε να στηρίξουμε την κάμερα σε ένα τριποδάκι, ή σε κάποιο σταθερό σημείο (πχ. σε ένα δέντρο) για να έχουμε ακόμα πιο όμορφο αποτέλεσμα. Αν δεν έχουμε selfie stick μπορούμε να επιλέξουμε την λειτουργία της αυτοφωτογράφισης (όλες οι σύγχρονες κινητές συσκευές την έχουν) όπως κάναμε παλιότερα με τις κλασσικές φωτογραφικές μηχανές.

Περικοπή (cropping)

Από πολύ κοντά οι λήψεις δεν γίνονται τόσο καλές. Από μακρυά φαίνεται το χέρι μας ή το selfie stick. H επιλογή «περικοπή» από το μενού της επεξεργασίας (σίγουρα την έχετε όλοι), μας βοηθάει να απαλλαγούμε από ότι δεν θα θέλαμε να φαίνεται. Σέρνοντας τις πλευρές του κάδρου μας μπορούμε να το ορίσουμε όπως εμείς θέλουμε, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Λήψη από μακρυά
Ορισμός της περικοπής – προσοχή στην τήρηση των αναλογιών.

Μετά την περικοπή

Ακύρωση της «αντανάκλασης καθρέφτη» 

Ακόμα δεν έχω καταλάβει τον λόγο, αλλά είναι πραγματικότητα στην πλειοψηφία των κινητών συσκευών. Όταν βγάζουμε μια selfie η εικόνα που παίρνουμε είναι σαν να κοιταζόμαστε μέσα από καθρέφτη. Το αριστερό μας χέρι γίνεται δεξί, τα γράμματα στο μπλουζάκι μας δεν διαβάζονται και άλλα τέτοια κωμικά.

«Αντανάκλαση καθρέφτη» ενεργοποιημένη
«Aντανάκλαση καθρέφτη» απενεργοποιημένη

Πολλές φορές βέβαια οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να σκεφτούμε όλα όσα γράφτηκαν πιο πάνω. Όμως η γνώση αποθηκεύεται σιγά σιγά στο μυαλό μας και με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε εμπειρία. Όσο πιο πολύ είμαστε μεθοδικοί και δεν αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη, τόσο πιο πολύ θα βελτιωνόμαστε. Θυμηθείτε την πρώτη φορά που οδηγήσατε αυτοκίνητο ή την πρώτη μέρα που καβαλήσατε το ποδήλατό σας. Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες που θα βγάζετε ύστερα από μερικούς μήνες δεν θα θυμίζουν με τίποτα αυτές που βγάζετε τώρα. 

Φωτογραφίες – κείμενο: Μιχάλης Μαγνήσαλης

Κάνετε την εγγραφή σας στο Blog μας δίνοντας μόνο το email σας για να λαμβάνετε κάθε νέο άρθρο την ώρα που δημοσιεύεται κάνοντας κλικ εδώ.

– Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο για οποιαδήποτε χρήση προσωπική ή εμπορική χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά βάσει του Νόμου 2121/93 (όπως έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα) και των διεθνών συμβάσεων περί προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.